fredag 4. september 2009

IFTAR - fellesmåltidet som bryter dagens faste


Denne måneden ferier alle verdens muslimer ramadan, fastemåneden. Selvfølgelig preger dette også Bangladesh som er et av verdens største muslimske land (befolkingsmessig).

Grunnskoler er stengt, offentlig kontortid er lagt om og det er forlenget åpningstid i butikker. Alt for å legge til rette for fasten som varer fra Sehri - ca 5.15 på morgenen til iftar ca 19.20 på kvelden.


Iftar kalles måltidet hvor man bryter fasten sammen. Det inntas på det angitte klokkeslett uansett hvor man er - i et fellesskap med de man er sammen med. De fleste forsøker å komme seg hjem og bryte fasten sammen med familie og venner. Andre (som f.eks buss passasjerer, tog passasjerer osv) tar et fellesmåltid med de man reiser med.


Atter andre arrangerer iftarparty for ulike grupper. Det er bl a populært at politikere arrangerer iftar party for ulike støttegrupper, og også for fattige.


Fellesopplevlesen er viktig og sterk.

Fra ca 19 til 19.45 hver kveld senker det seg en spesiell høytid og stillhet over hele landet. Alt stopper opp - og alle setter seg ned og spiser den spesielle maten som iftar består av. Det nytter ikke å forsøke å handle noe eller gjøre noe som helst i den perioden. Men stikker du hodet inn i en butikk vil du finne hele betjeningen sitte på gulvet med iftarmåltidet mellom seg, glade og opprømte. Og du kan være sikker på at du blir invitert til å være med. Gleden over at dagens faste er over deler man med alle!


Maten man spiser er enkel, men noe mektig for norske mager.Her er det for det første en haug med puffa ris, deretter bønner, løk og chili blanding, noen lokale sukkergreie stekt i olje, og små oljekaker bestående av grønnsaker, løk osv.

I løpet av ramadan spretter det opp små og store provisoriske gatekjøkken overalt i byen (bokstavelig talt på hvert et hjørne!) og det kokes og brases fra tidlig på ettermiddagen for å kunne betjene de 12 millionene som ønsker noe godt å sette tennene i etter dagens faste!

Mattilsynet i Norge ville ikke godkjent forholdene, men det betyr ingenting for her kaster man seg veldig gjerne over dagens godsaker!

3 kommentarer:

  1. Hei Trond, dette brakte fram mange gode minner.:-)

    SvarSlett
  2. Hei Trond

    Jeg gleder meg til å treffe deg. Reiser fra Oslo mandag ettermiddag. Etter å ha lest innlegget ditt har jeg skrinlagt alle shoping-planene.
    Hilsen Leif Gunnar

    SvarSlett
  3. så godt ut med muslølutor!! :)

    SvarSlett