Disse endringene vil kunne få innvirkning på Martin Luther College når det starter opp (se under).
Omveltningen av utdanningssystemet er den største siden landet ble selvstendig i 1971.
Prosenten som kan lese og skrive i dette landet er fortsatt bare på 52,5%, mens for eksempel India er kommet opp i over 65%.
Den obligatroiske barneskolen forlenges fra 5 til 8 år og det vil bli vektlagt at jentene nå skal komme med! I tillegg sies det for første gang at barn fra stammefolk skal få lese-skrive opplæring på sitt morsmål!
Videre legges det opp til en komibnert ungdoms-/videregående skole fra det 9. til og med det 12. året. Dette kan bety at Martin Luther College på sikt må inkludere 9 og 10 klasse i sitt college - slik Kristelig Gymnasium i Oslo også har det!
I undervisningen vil nye fag som informasjonsteknologi og miljø/klima bli introdusert. Det vil også bli mer fysisk aktivitet.
En annen nyskapning gjelder yrkesretta utdanning som per i dag nesten er ikke-eksisterende fra det offentligs side. Skolesystemet i Bangladesh i dag er kun for teoretikere. Det offentlig vil for første gang tilby organisert yrkesopplæring for ungdom over 10 klasse.
Myndighetene vil også modernisere madras-skolene. Dette er private skoler drevet av moskene med hovedsakelig religøst innhold. For å "normalisere" dette skoleslaget vil det bli påbudt med både engelsk undervisning og undervisning i samfunnslære med vekt på miljø/klima. Regjeringen er tydelig på at dette skjer fordi de er bekymret for undervisningen i noen av disse skolene.
Det blir spennende å se hva dette fattige landet kan klare! Ønsket om endring er der - det gjenstår å se om det er vilje og evne til å gjennomføre det.
Hei Trond!
SvarSlettDette er jo KJEMPEBRA! Jeg kan nesten "misunne" deg! Det skal bli flott å følge prosjektet! Hvor lenge blir du i Dhaka? Hjem til jul? Fint om du sender noen ord.
Vi vil huske deg i bønn!
Bernt Ove i Mandal
bjorgsvik@bluezone.no